Aktuality, Slideshow, Soutěže - Fyzika

Fyziklání 2020


Pro pětici největších fyzikálních nadšenců – Jan Ristovský (G.8), Jana Večerková (4.B), Martin Vavřík (G.8), Ondřej Hrubý a Veronika Kindlová (oba 2.A) – na fotografii zleva, neskončil Den s fyzikou pořádaný Matematicko-fyzikální fakultou Karlovy univerzity (13.2.2020 – viz článek ZNOVUnaPRAHU) večerním odjezdem do Šumperka, ale přesunem do Chodova na ubytování v TOP HOTELu Praha, kam za nimi přicestoval p. Měšťánek. V tomto největším evropském kongresovém hotelu pro 5000 hostů se totiž v pátek 14. února uskutečnil 14. ročník mezinárodní fyzikální soutěže Fyziklání.

Po sladkém spánku a bohaté snídani se náš tým FC Špeky (rozuměj Fyzikální Club milující obtížné úlohy) přesunul do nějvětšího kongresového sálu na prezenci týmů a zahajovací ceremoniál.


Do soutěže se přihlásilo 974 soutěžících tvořících 201 týmů ze 6 států – kromě ČR ještě ze Slovenska, Španělska, Srbska, Polska a Ruska. Týmy jsou dle věku soutěžících rozděleny do tří kategorií – náš tým vzhledem k účasti tří maturantů byl zařazen do kategorie A pro nejstarší.


Kolem půl jedenácté byla soutěž odstartována. Každý soutěžící se snaží během 3 hodin vyřešit co nejvíce zajímavých a nutno podotknout často dosti obtížných fyzikálních úloh, přičemž zadání další úlohy dostane až po správném vyřešení té předchozí. Úlohy jsou bodovány podle počtu pokusů potřebných pro vyřešení, a to následovně: jeden pokus 5 bodů, dva pokusy 3 body, tři pokusy 2 body a čtyři a více pokusů 1 bod. Cílem týmu je získat v součtu co nejvíce bodů. Týmy mají povoleno používat jakoukoliv literaturu v papírové podobě, kalkulačky a psací či rýsovací pomůcky. Je zakázáno používání internetu.

Protože je během soutěže zakázána přítomnost učitelů, byla pro ně ve vedlejším salónku připravena velmi poutavá přednáška prof. Jiřího Podolského „Stručné dějiny fyziky a astronomie v Praze“.

Aktuální výsledky všech týmů byly průběžně promítány, jen 30 minut před koncem soutěže byly skryty. Po celou dobu se náš tým pohyboval v první dvacítce, a proto jsme s napětím čekali na celkové pořadí. Závěrečné zpracování výsledků již proběhlo velmi rychle a my jsme se dozvěděli, že jsme v kategorii A obsadili se ziskem 68 bodů 16. místo ze 71 týmů a v celkovém pořadí všech kategorií 26. místo!!! V sále jsme ještě zůstali  na slavnostní vyhlašení prvních tří týmů z každé kategorie a pak jsme se již vydali na cestu domů.

Velká gratulace všem našim soutěžícím za předvedený výkon a děkujeme za skvělou reprezentaci Gymnázia!

 

1 Comment

  1. Janička

    Ovšem nejlepší okamžik jednoznačně byl, když jsme si po konci soutěže připili limonádou s jedenácti biosurovinami a přirozeným sedimentem!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *