Šachový kroužek

TONEVYMYSLÍŠ

V sobotu 2.března 2019 pořádal ŠK Mohelnice 4. turnaj seriálu Grand Prix, který patří do Krajského přeboru mládeže Olomouckého kraje. Výprava G Šumperk byla pětičlenná. Šestým gymplákem byl Ondra Jírů, hráč ŠK ZŠ Hrabišín.

Na rozdíl od prosincového rapid turnaje v Bludově, kde hráli všichni (i dospělí) v jedné skupině, v GP hrají 4 kategorie = do 10 let, do 12 let, do 14 let a do 17 let. Naši v sedmikolovém turnaji uhráli bídných 8 ½ bodu ze 33 možných! Nejvíce se dařilo Davidu Svrčinovi = uhrál 3 b. ze 7. Michal Patrik a David Vašata získali po 2 bodech, Tomáš Horák přidal 1 ½ b.

Špatnou nohou vstával v sobotu Matěj Bebčák. V některých partiích měl nadějné pozice a mohl vyhrát, vždycky ale doplatil na nepozornost, zbrklost nebo na opakované tzv. „nepřípustné tahy“. Stal se tak nechtěně výhercem titulu „Agent 0:7“= celkem byli v turnaji takoví hráči 2. O jeho nevydařeném výkonu je i část fotopřílohy, která dala nadpis této reportáži. Každý (i zkušenější) hráč ví, že bez proher se nikdo šachistou nestane. Věřím, že se Matěj z tohoto turnaje rychle vzpamatuje, poučí a bude se postupně zlepšovat.

Rodičům děkuji, že své šachové ratolesti do Mohelnice i zpět obětavě dovezli. Další akcí bude pátý turnaj GP mládeže 23.března v Zábřehu. Informace na http://ssok.chess.cz/kalendar.php

jVo

A teď ty neuvěřitelnosti:

Pozorně si prohlédni tuto fotografii. Jde o závěrečnou pozici partie. Najdi, co je na ní „zvláštního“!  Odpověď můžeš vložit jako komentář.

ve 3.kole kole hráli naši MP a MB. V pozici diagramu byl bílý na tahu a oba měli dostatek času :

černá dáma už několik tahů stála na poli g3, kde ji bílý mohl zadarmo sebrat!?! V pozici má bílý ještě silnější tah, může dát mat 2.tahem. Zahrál ale 1. Sd6+. (to není úplně marný tah). Po Kd8 a správném 2.Dc7 musel černý  Ke8. viz foto
Co byste za bílého zahráli?
Dát jednotahový mat bílý „odmítl=neviděl“, konečně si aspoň všiml, že může sebrat už tolik tahů nabízenou dámu na f3, což asi zachránilo zdraví přihlížejícímu Davidovi S = na fotce :

Myslíte, že se černý konečně vzdal? Kdepak! Beznadějnou pozici hrál dál a plýtval silami, které mu v dalších kolech chyběly!?

Šachové oslepení (asi i soupeřkou) předvedl i David V.

Poslední tah černé byl 1 … Ve8 – e3 ??  Že by šílenou věž sebral, Davidovi vůbec nedošlo. Zahrál neuvěřitelné 2. Vb8??. Řádění věže však nebyl konec. Sebrala nejdříve pěšce f3 a po 2. Vxd8 černá usoudila, že to půjde i z druhé strany. Hrála Vg3+??  Myslíte, že David černou věž sebral aspoň teď? Kdepak! Uhnul králem. Kf1 (??!) 

Pak ještě dovolil černé sebrat bílého jezdce a dát do pohybu „směrem do dámy“ pěšce h. Po infarktových dalších tazích přece jen černou zmatoval:

Něco takového dlouho (možná nikdy) neuvidíte.
jVo

5 Comments

  1. Šárka

    Kreativita dětí nezná hranice. Oslepení dívkou může vysvětlit pouze začínající jaro 🙂

  2. Šárka Bártová

    Každý ze začátku prohrává. Podstatné je, nenechat se tím odradit, mít snahu a trpělivost se ve hře zdokonalovat. Hlavně to nevzdávat!

  3. Eva Pálková

    Pozorně jsem si prohlédla – ale neumím „hrát v šach“, nerozumím šachu (znám jen Štítného spis „O šašiech“), proto na fotografii vidím přemýšlejícího-spícího hráče a vesele vítězného či vítězně veselého hráče?! Rozestavění figurek je mi zcela neznámo:-):-):-)!

  4. Jiří Voráč

    Vítězně veselý hráč v reálu právě partii prohrál=dostal mat. Že ho to rozveselilo je taky ZVLÁŠTNOST!?! Ta hlavní zvláštnost na fotografii je ale jiná. Tu zatím nikdo neodhalil?

  5. Lukáš Doležel

    Zvláštností té pozice je to, že černý dal mat bílému pomocí 4 střelců, což se vidí opravdu málokdy. Je dost možné, že černý všechny svoje chybějící pěšce proměnil na střelce. Dost se ještě divím tomu, jak mohl vůbec bílý vlézt do takového matu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *