Aktivity - Fyzika

VALENTÝNZA300VPRAZE

16 Valentilek = fyzikálních seminaristů = se rozhodlo pro akci 1DENSFYZIKOU na MFF UK v Praze. Chtěli Regiojetem, takže náročný byl už začátek=předem si každý sehnat jízdenky a ve čtvrtek 14.února 2019 v 6:20 h přijít na sraz na nádraží v Šumperku. S tím měl potíže jen HonzaR, který (bez jízdenky) dorazil na poslední chvíli = 2,5 min před odjezdem vlaku. Trochu nás zdrželo malé zpoždění RJetu a hra JanyV na schovku při nákupu jízdenek na metro. Na Karlov jsme dorazili „akorát“. Citlivější jedinci určitě vnímali genia loci historických chodeb a učeben, ve kterých před 108 lety vyučoval Albert Einstein, o 68 let dříve Christian Doppler a další velikáni vědy.

Před odchodem z Karlova začala některým jedincům samovolná celodenní hra o batoh: někde zapomenout batoh, někde odnést jiný=cizí, jinde zapomenout jiný batoh atd.

Manévry připomínal oběd, na který jsme měli proklatě málo času. Díky průzkumu den před odjezdem a dohodnuté rezervaci se ale všem najíst povedlo. Pizza U Mlsného bobra sice trochu přesáhla náš časový program, ale metrem a busem 112 jsme do Tróje (posluchárny, těžké laboratoře a kryopavilon) stihli přijet právě včas.

Vrcholem dne byla přednáška doc. RNDr.  Zdeňka Drozda, Ph.D. (známého např. z pořadu ČT1 Rande s fyzikou) ZVUKY A PAZVUKY.

Smršť experimentů (některé známe i z výuky 3. ročníku F od nás). Dost bylo i překvapivých, neznámých a jednoduchých a přitom netradičních. Ale to hlavní : zmíněnou show jsme (jako jediní ze stovek účastníků) výrazně „zachránili=obohatili“ jako dobrovolné asistentky a asistenti (hlavně z 3.B)= viz fotodůkazy.

Namátkou: zvukové ukázky „u tyče“, jak vyrobit dudy z pytle na odpadky a odpadní hadice, pružinový kýbloplašič medvědů nebo jak udělat vodotrysk pomocí reproduktoru. Jak vznikají kosmické zvuky užívané ve starých science-fiction filmech, jak přesvědčit kovovou tyč nebo školní tabuli, aby nám pěkně hrála, jak přehrát gramofonovou desku bez gramofonu a další a další fyzikální atrakce.

V laboratořích nás čekala  neutrina, supratekutost, levitace, jaderné a magnetické rezonance, proudění supratekutého helia apod. Někteří se jimi dali strhnout a místo návratu domů  s družinou vydrželi sólo na místě činu až do setmění.

Na metro jsme pěšky překonali Vltavu po Mostě Barikádníků, ale na obdivování nebo na průzkum sluncem zalité Prahy bohužel už nezbyl čas. RJet sice už při odjezdu trochu zlobil, zpoždění měl ale kapučíno ne, ale bus v Zábřehu jsme (taktak) stihli a do Šumperka přijeli v 18:20.
 
Z dojmů přímých účastníků:

HoD, NatJ:
„Velice poučná a zajímavá zkušenost. Nejvíce mě zaujala přednáška o zvucích a pazvucích“

HoR:
„Jsem velmi spokojen s fyzikálním Valentýnem. Objevil jsem nový kus Prahy, dozvěděl se, jaký vedou na MFF výzkum a královsky se najedl u U Mlsného bobra!“

LukR :
„Exkurze mě velmi potěšila. Zažili jsme fyziku trochu z jiného pohledu, než v obvyklých hodinách fyziky, a mohli jsme zároveň nasát trochu atmosféry z cestování po našem hlavním městem. Za mě doporučuji pro další ročníky, bylo to super!“

AndN:
„Jsem velmi ráda, že jsem se mohla zúčastnit Jednoho dne s fyzikou. Přednášky byly podány velmi zajímavě, škoda jen, že z časových důvodů jsme jich nestihli více. Doufám, že se seminářem ještě něco podnikneme.“

JanaV:
„Moje hodnotící věta by byla „Za celý život s vámi zinteragují jedno nebo dvě neutrina. Když budete mít štěstí, tři.“ Ta přednáška o neutrinech byla moje oblíbená.“

PatM:
„Mě příjemně překvapil oběd, který jsme dostali ihned bez čekání a byl i chutný. Dále se mi líbila přednáška na téma zvuky.“

AnnK:
„Čekala jsem, že tomu nebudu moc rozumět, ale opak byl pravdou. Urovnala jsem si spoustu věcí, konečně jsem pochopila, jak funguje stojaté vlnění a na vlastní pěst jsem si to mohla vyzkoušet. Za sebe hodnotím jen kladně, zasmáli jsme se, něco nového naučili, dobře najedli a hlavně se vrátili v pořádku se všemi věcmi domů.“

MaV:
Také jsem uvítala reprezentační propisky a tužky, kterých není nikdy dost 🙂

Pokud si na další zážitky ještě vzpomenete, vložte je jako komentář k tomuto článku.

1 Comment

  1. Šárka Bártová

    Den s fyzikou se velmi vydařil, příjemných zážitků bylo spousta a počasí jsme si nemohli přát lepší. Všech 16 Valentilek = fyzikálních seminaristů si zaslouží pochvalu za vzorné chování a projevené fyzikální nadšení!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *