Šachový kroužek

BEJVÁVALYDOBY,

kdy naše šachové družstvo bezkonkurenčně vítězilo v okresních finále Přeboru čtyřčlenných družstev středních škol v šachu. V krajských kolech pak z prvního místa hladce postupovalo do celostátního finále. Už pár let je to ale jinak. Letos se k tomu „poklesu formy“ přidalo i smolné zranění Tondy Hartingera a  na poslední chvíli ještě onemocnění M. Hulíka.

Při odjezdu ve středu 30. ledna bylo jasné, že letos nám skončit na krajské bedně nehrozí. To se plně potvrdilo. Nedá se říct, že by naši hráči turnaj „vypustili“. Konečné páté místo z 9 škol je však „v tomto století“ naším nejhorším výsledkem. Z 20 možných bodů jsme získali jen 9. Jen těžko lze odhadnout, jak bychom dopadli, kdyby Tonda Hartinger mohl hrát.

Ondra Stratil (3.A) uhrál na 1.šachovnici 3 body ze 4 partií, Tonda Štrpka (G.8) 1 ze 4, Barbora Koláková (2.C)  v obou svých partiích musela uznat převahu soupeřů, Mirek Směšný (G.6) dal také 1 ze 4 a David Vašata (1.A) hrál 2 partie a obě vyhrál. (zbývající 2 body jsme dostali „bez boje“ za volné kolo) Vítězem turnaje se stalo RG Prostějov (uhrálo 16 bodů).

Tonda Štrpka i letos zraněný Tonda Hartinger letos maturují a oba zaslouží poděkování za dlouholetou šachovou reprezentaci naší školy.                                        (jVo)

Na závěr ještě „HÁDANKU“ z partie M.Směšného. Měl černé a ve složité pozici (je z pohledu bílého) byl na tahu. Na jeho místě byste zahráli : A) 1 Kxf6   nebo  B) 1 … Kf7    nebo  C) 1 … Kh7  ?
Svůj návrh můžete vložit jako komentář :

3 Comments

  1. Miroslav Směšný

    Nejlepší tah je B) Kf7

  2. Šárka Bártová

    Pozice je zajímavá, řekla bych, že po 1… Kxf6 černý musí už vyhrát. Bílý musí navíc hlídat hrozbu Va1.

  3. Barbora Koláková

    Například já bych zahrála A) Kxf6

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *