Díky realizaci projektu v rámci Erasmus+ jsem měl možnost studovat angličtinu dva týdny přímo v anglicky mluvícím prostředí. Hostilo mě skotské hlavní město Edinburgh, skvělá to destinace!

Studium angličtiny probíhalo v místní pobočce jazykové školy CES, již vyzkoušené instituce, která je garantem kvalitní výuky angličtiny pro širokou zahraniční klientelu (tedy tu nemluvící anglicky jako svou rodnou řečí). Ve třídě jsme se tak sešli opravdu z různých koutů Evropy a světa. Seděli vedle sebe lidé z Francie, Německa, Španělska, ale i Jižní Koreje, Mexika či Brazílie. Pestrý mix kulturní i jazykový – těch akcentů, co může angličtina mít! Ve dvou blocích jsme se zaměřovali postupně na různé gramatické jevy a používání jazyka v praxi s důrazem na slovní zásobu, konverzační pohotovost nebo schopnost precizně vyjádřit svoji myšlenku a obhájit ji v diskuzi. Hodně se mluvilo. Nebyl problém se na cokoliv zeptat, nechat si dovysvětlit. Zaměstnanci CES School byli vynikající, výuku brali opravdu velmi profesionálně a rychle jsem cítil, jak se postupně rozmlouvám a získávám více jistoty v mluveném projevu. Rád jsem využil nabídku prohlídky centra města, organizovanou CES School pro nově příchozí studenty.

I to někdy obávané skotské počasí se neprojevovalo nějak nepřátelsky vůči mé osobě. Na to, že probíhal v plném proud měsíc říjen, byly teploty velice příjemné. Úvodní deštík jsem přežil a pak už pravidelně svítilo slunce, které lákalo po procházkách po městě. A rozhodně je v Edinburghu co vidět! Dominantní starý hrad s různými vojenskými expozicemi vyloženě zval k návštěvě, stejně jako dlouhá Královská míle s mnoha zákoutími, obchůdky a úzkými vchody do bočních ulic zvaných Closes. Jako vyučující ZSV jsem nemohl odolat ani prohlídce výstavního skotského parlamentu, architektonického skvostu města. A samozřejmě, že jsem za pěkného počasí vyrazil na Arthur’s Seat, slavné vyhlídkové místo na 250 metrů vysokém kopci na městem, odkud jsou opravdu úžasné výhledy na centrum Edinburghu, moře, přístav, prostě celé okolí.

Rozvoji mé angličtiny rozhodně napomohlo i ubytování v rodině, respektive v domácnosti jednoho starého pána kus od centra, až u pobřeží moře. Vyklubal se z něj námořník na odpočinku, který kromě vyprávění spousty historek (v těžkém skotské variaci na angličtinu) taky rád a hodně vařil, takže jsem měl výtečné zázemí.

Skotsko je moje oblíbená země a teď mi k srdci rychle přirostlo i hlavní město Edinburgh. Milí lidé, pozoruhodná historie a výtečná jazyková škola = moc dobrá kombinace!

 

T. Hlavsa

 

 

Aktivity - Jiné

Obrázek S projektem Erasmus+ do Skotska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *