Aktivity - Fyzika, Aktuality, Fotogalerie, Slideshow

Vzpomínky na týdenní fyzikální exkurzi (očima studentů)

V pondělí ráno jsme se společně sešli před školou a zahájili naši týdenní exkurzi. Nastoupili jsme do luxusního autobusu a vydali se vstříc dobrodružstvím. Naše první zastávka byla ČKD Blansko, kde jsme viděli výrobu turbín. Další zastávkou byla výstava firmy Zetor, kde jsme si na vlastní pěst vyzkoušeli různé typy traktorů od těch nejstarších až po novější. Nejvíce nás zaujal traktor, jehož design vznikl ve spolupráci s firmou Ferarri. Následně jsme dorazili do kempu, kde jsme po první půl hodině udělali první průser, jelikož jsme nevěděli, že žluté bójky znamenají zákaz vstupu a nerušeně jsme si užívali nafukovacích vodních prolízaček, které ještě nebyly v provozu, do té doby, než přijel správce na člunu a dostali jsme ťafku. Naštěstí pan profesor Měšťánek za nás všechno vyžehlil a my mohli v kempu dál přebývat.

Po večerech jsme si vypracovali rituály jako například hraní plážového volejbalu, fotbalu, plavání v příjemné brčálově zelené vodě. Naším největším problémem byly štípance od komárů, ale protože jsme holky a kluci z vesnice, tak jsme nepotřebovali Fenistil a jen jsme se tak podrbkali. Šikovné holky vařily nešikovným klukům večeře, aby nebyli o hladu.

V úterý ráno jsme byli ještě plní energie a šli jsme běhat. Naše motivace však dlouho nevydržela a běhání už se u většiny z nás nikdy více neopakovalo. Po snídani v trávě jsme odjeli do vrtulníkové základny Náměšť nad Oslavou. Dozvěděli jsme se něco o výcviků vojenských psů a dravců, o samotných vrtulnících, ve kterých jsme i seděli a mohli vidět stovky tlačítek na ovládání. K tomu všemu jsme se dobře najedli v místní jídelně a vydali se do Technického muzea v Brně, kde jsme se dozvěděli zajímavé informace o optice a výpočetní technice. Po celodenním programu následovala zastávka v Tescu, kde jsme nakoupili potřebné věci na přípravu večeře. 

Středeční program jsme zahájili návštěvou Minimuzea československého opevnění, ve kterém jsme se dozvěděli informace o jednotlivých typech bunkrů a zbraní, ke kterým jsme ani nepotřebovali výklad průvodce, protože student Josef Hanzalík je znalec v oboru. Poté následovala exkurze v jaderné elektrárně Dukovany, která je zásobována přečerpávací vodní nádrží Dalešice Mohelno. Dalešice mají sypanou hráz a viděli jsme zde v praxi Francisovu turbínu z ČKD Blansko.

Čtvrteční den byl nejnáročnější, vyrazili jsme v 8 ráno a vraceli se v pozdních večerních hodinách okolo půlnoci. Prvním bodem čtvrtečního programu byla sklárna v Kyjově, kde ročně vyprodukují 800 milionů kusů skleněných láhví, následoval dlouhý přejezd ke Slovenské hranici do větrného mlýna, zde jsme poznali těžký život mlynářů z minulých staletí. Večer jsme se přesunuli do Veselí nad Moravou a zažili úžasnou dvouhodinovou plavbu po Baťově kanále. Velká smůla nás potkala při návštěvě místní hvězdárny, kdy se celá obloha zatáhla a oblohu jsme pozorovali jen interaktivně. Do kempu jsme dorazili až před půlnocí a na většině z nás se to podepsalo.

Poslední den ráno začal náročným úklidem bungalovů a pokračoval přejezdem do Brna a prohlídkou podzemních kolektorů. Odpoledne jsme se přesunuli k prohlídce pivovaru Černá Hora, kde jsme si mohli projít celou výrobu zlatavého moku. Tato prohlídka byla tou poslední a následoval už jen návrat do rodného kraje.

Na závěr přikládáme fotogalerii – bohužel v mnoha firmách. které jsme navštívili, platil přísný zákaz fotografování, takže následující fotky postihují jen malou část naší exkurze:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *