Aktivity - Fyzika, Slideshow

Fyzikální exkurze do Jaderné elektrárny Dukovany

V pátek 25. 5. 2018 se žáci tříd 1. A a 1. B vypravili v doprovodu paní učitelky Zatloukalové a pana učitele Kvasnici na fyzikální exkurzi do Jaderné elektrárny Dukovany a do přečerpávací vodní elektrárny Dalešice.

Po zhruba tříhodinové cestě jsme dorazili do Dukovan, kde jsme po zhlédnutí dvou krátkých filmů absolvovali komentovanou prohlídku modelů různých prostor a částí jaderné elektrárny. Paní průvodkyně nás zahrnuly velkým množstvím informací, snad nám z nich alespoň něco v mysli utkvělo. Na konci prohlídky jsme si mohli na vlastní kůži například vyzkoušet, kolik úsilí musí člověk vynaložit, aby rozsvítil žárovku. 

Poté jsme se přesunuli o několik kilometrů dále do vodní elektrárny Dalešice. Na úvod jsme se dozvěděli několik základních informací o tomto díle, zhlédli jsme opět krátký dokument o principu činnosti přečerpávací vodní elektrárny, a poté jsme se vybaveni ochrannými helmami vypravili do samotného provozu elektrárny. Měli jsme štěstí, zrovna se spustila do provozu jedna ze čtyř turbín.

Nabití informacemi jsme se vydali na zpáteční cestu. To jsme ale netušili, že bude díky kolonám na dálnici trvat nekonečných pět hodin. Avšak ani tato skutečnost nám nezkazila náladu a exkurzi jsme si řádně užili.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *