Šachový kroužek

OBJEVENÝ TALENT

Finále Mistrovství ČR družstev středních škol v šachu se hrálo 15.-16. dubna ve Vlachovicích (u Nového Města na Moravě). V krajském kole v lednu jsme obsadili 2.místo a překvapivě se tak „na republiku“ kvalifikovali. Nejlepší hráč J. Vaculík však dostatek zájmu a snahy reprezentovat neprojevil. A tak jsme v úterý vyrazili v oslabené sestavě = Lukáš Doležel, Ondřej Motlíček, Viet Cuong Le, Antonín Štrpka = a s jistotou, že určitě budeme nasazeni jako poslední (jak se potvrdilo 29.). Pokud v turnaji poslední neskončíme, už to bude úspěch. Dostat se do místa turnaje (jen 103 km od Šumperka !) prostředky hromadné dopravy byl zapeklitý rébus. Sázka na Regiojet v 8:14 ze Zábřehu se neosvědčila. O 20 minut jsme přijeli do Pardubic později. Zbyla nám poslední možnost = vzít to přes Kolín a Havlíčkův Brod. V deštivém počasí jsme se nakonec do Hotelu Pavla na oběd (zeleninová polévka a špagety) včas dostali. V 1.kole jsme měli volno. Naostro pro nás finále začalo 2.kolem v 15 hodin proti G Vsetín (1:3). Jako jediný bodoval Tonda Štrpka!  Proti G Havlíčkův Brod se situace i skóre zopakovala. Jako přes kopírák dopadlo i 4.kolo proti G Vyškov. Aby se to nepletlo, úplně stejně jsme první hrací den zakončili proti Masarykovu G Plzeň. Na večeři (řízek s brambosalátem) odcházíme s 6 body (z toho 2 za volné první kolo). Zbývá přesun na Penzion Sykovec (asi kilometr od hotelu).

IMG_1756

Středa hned ráno = nejslabšího soupeře SPŠ dopravní Praha porážíme 2 ½ : 1 ½. První výhru zapisuje Ondřej. Tonda protáhl svou sérii už na 5 výher v řadě. Na úplného nováčka, který hraje šachy teprve jeden rok je to neuvěřitelný výkon. Je dobře, že jsme takovou posilu včas objevili a na finále vzali. 7.kolo = G Humpolec = opět 1:3. Ondřejova výhra v mikropartii na druhé desce stála za vidění! V 8.kole vyhrál Cuong a Tonda!, ale na víc než remízu 2:2 s G Třeboň to nevyšlo. Ondrovi chybělo k záchraně v pěšcové koncovce jediné tempo. Na poslední kolo nám los přihrál „krajánky“ = družstvo G Hejčín. Těm se turnaj moc nepovedl, přestože hráli v úplné sestavě. Na nás si aspoň v 9.kole vylepšili skóre. Ve 12:30 je hotovo. Náš závěrečný účet je 11 ½ b. Ještě stihnout „zabíjačkový oběd“ a na pět přesedání Nové Město, Jimramov, Polička, Česká Třebová, Zábřeh dorazit v 17:33 do Šumperka.

Úkol neskončit poslední jsme splnili. Konkurence na republikové úrovni je veliká. Vrátit se k naší tradici umístění ve druhé desítce bude náročné. Bez pravidelného a tvrdého tréninku včetně hraní turnajů a soutěží všeho druhu to ale nepůjde. Obstát v konkurenci elitních mladých šachistů se s rekreačním přístupem k šachu prostě nedá.

1. šachovnice = Lukáš Doležel; 2. šachovnice = Ondřej Motlíček

RF2014LDRF2014OM

RF2014LeVRF2014Tonda

3. šachovnice = Le Viet Cuong; 4. šachovnice = Tonda Štrpka

Našim hráčům patří poděkování už za nečekaný POSTUP do republikového finále. V něm pak dělali, co bylo v jejich silách. Na 1.šachovnici to Lukáš neměl vůbec snadné. Uhrát něco víc než ½ bodu proti soupeřům s ELEM přes 1800 by bylo veliké překvapení. Ondřej na dvojce zmákl 2 ½ b. O jedné z jeho dvou výher už byla řeč! Ani třetí deska nenabídla Le Vietovi lehčí podmínky. 2 body ale získal. O skvělém „zahájení šachové kariéry“ Tondy Štrpky svědčí nejen 6 ½  b.,  ale i ukázky z partií = TY NAJDETE V SOUSEDNÍM ČLÁNKU !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *