Od roku 2002 se již poosmnácté z druhých ročníků a sexty vyčlenilo 13 statečných studentek a studentů, kteří se rozhodli podívat chemii blíže na zoubek. Začali řezáním a tvarováním skla, sestavili si svou vlastní, poměrně náročnou aparaturu pro destilaci s vodní parou a pak v ní izolovali vonné silice z koření a květin. Voňavou chemií se zabývali i v práci, při které provedli syntézu ethylformiátu, o jehož využití v potravinářství se vedou diskuse. U potravin naši již zkušenější chemici zůstali, když ověřili deklarovaný obsah kuchyňské soli v brambůrkách a chelatometricky stanovili obsah vápenatých a hořečnatých iontů v pitné vodě z vodovodního řádu a ve vodě minerální.
Co by to bylo za chemii bez ohně a dýmů? Mladí pyrotechnici si ověřili, že dodržování bezpečnostních zásad při manipulaci s reaktivními látkami je nezbytné a že i při velké opatrnosti je možné se dočkat ohnivého překvapení.
Při návštěvě laboratoří analytické chemie na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci si při stanovení beta karotenu v mrkvi doplnili své zkušenosti z chemické analýzy o metody instrumentální.
Obdiv si právem zasloužil technický um generací předminulého a minulého století, který studentky a studenti prozkoumali při návštěvě vysoké pece v Dolních Vítkovicích.
Rádi chválíme naše chemiky za trpělivou a přesnou přípravu všech experimentů a jejich bezpečné provedení a přejeme jim krásné zasloužené prázdniny.
PaedDr. Jaroslav Svatoň, Mgr. Michal Bezděk

Týden praktické chemie 2019