Aktuality

STUDENTSKÉ VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU

Již tradičně se naše škola zapojí do Studentských voleb, celorepublikové akce, do které je zapojeno 249 škol. Tentokrát budeme vybírat poslance Evropského parlamentu.

Volby proběhnou v úterý 7. 5. 2019 v učebně 343, volit mohou všichni studenti, kterým již bylo 15 let, buďto v hodinách ZSV a ON nebo kteroukoli přestávku. Volby budou probíhat do 13.00 hodin.

Zájemci se mohou předem seznámit s hlasovacím lístkemjmenným seznamem kandidátů nebo s pokyny pro voliče.

Převzato z JSNS:

Volební účast se v České republice dlouhodobě pohybuje někde mezi 18–60 %, v závislosti na typu voleb. V porovnání se zeměmi Evropské unie u nás chodí k volbám o 10–15 % méně voličů. Proč? Nižší volební účast může být dána řadou faktorů. Patří mezi ně bezpochyby nedůvěra v sílu hlasu jednotlivce, špatná orientace ve volebním systému ČR, znechucení politikou nebo nedostatečně rozvinutá občanská společnost.

Cíl studentských voleb:

Pořádáním Studentských voleb chceme přispět k aktivnímu, zodpovědnému a sebevědomému občanství budoucích prvovoličů.

Naším cílem je, aby se studenti středních škol na základě vlastních zkušeností s pořádáním voleb seznámili s principy zastupitelské demokracie a s volebním systémem České republiky.

Výsledky Studentských voleb vnímáme jako specifickou výpověď o nejmladší generaci, o jejích názorech a postojích. Myslíme si, že by politiky, médii ani širokou veřejností neměly být přeceňovány, ani přehlíženy.

„Studentské volby pomáhají vychovávat aktivního občana – voliče, kterému jednou nebude lhostejné, co se ve společnosti děje, který dokáže využít svého volebního práva a posune občanskou iniciativu a odpovědnost o kus dále.“ 

Zdeněk Kučera; Gymnázium Třeboň, Na Sadech 308, (volby do Evropského parlamentu 2014)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *