Aktuality, Fotogalerie, Slideshow, Soutěže, Soutěže - Tělesná výchova

Atletky třinácté na mistrovství světa středních škol

Nancy – v termínu 26. 6. – 30. 6. proběhlo v lotrinské metropoli Nancy mistrovství světa středních škol v atletice, tzv. „Jean Humbert Cup“. Šestičlenný tým Gymnázia Špk reprezentovaly: Hana a Markéta Trundovy z 2. A, Kateřina Korgerová z 1. A, Kateřina Procházková, Marie Schubertová a Martina Drásalová z G4. 

Dvoudenní atletické zápolení vyústilo v konečnou třináctou příčku z dvaadvaceti zúčastněných týmů (se ziskem 615 bodů). Největší bodový příděl zaznamenala Markéta Trundová na své parádní trati 800 m, když za čas 2:19.22 s připsala pro družstvo 83 bodů a skončila celkově šestá. Další cenné bodíky pak získává ve skoku do dálky za výkon 459 cm. Její sestra Hana nastoupila na 400 m, kde jen o pár setin prohrála se soupeřkou z Chorvatska, a díky času 59.85 s přidala družstvu 77 bodů. Osobní rekord na 800 m si z Nancy odváží Martina Drásalová, která si ho výkonem 2:23.98 s (78 b.) vylepšila o více než tři vteřiny. Ve své druhé disciplíně (skok do výšky) výkonem 130 cm na body nedosáhla. Kateřina Procházková byla ve stejné disciplíně úspěšnější a pěkným výkonem 151 cm přidala dalších 52 bodů. Pak ještě musela nastoupit ve vrhu koulí, který se jí sice úplně nepovedl, ale přesto 9.43 metry připsala 28 bodů. Na 100 m překážek nastoupila Kateřina Korgerová, jež dokázala i přes silný protivítr udolat deset překážek v čase 16.29 s (71 b.). Ve skoku dalekém její nejdelší pokus měřil 452 cm a byl na světě další bodový zisk čítající 42 b. Poslední závodnicí našeho týmu byla Marie Schubertová na nejkratším sprintu 100 m. Výkon 13.34 s (64 b.) opět znehodnotil protivítr. V závěrečné štafetě na 100-200-300-400 m předvedlo kvarteto Trundová, Trundová, Korgerová a Schubertová úžasný výkon 2:20.25 s a připsalo posledních 76 bodů do soutěže týmů.

Že není třinácté místo zklamáním, dokládá velmi silná konkurence dívčích týmů z celého světa, z nichž mnoho není výběrem „obyčejné“ školy, ale instituce se sportovním zaměřením. Naše dívky soupeřily například se školou ze Sydney (Austrálie), Madridu (Španělsko), Pekingu (Čína), Bursy (Turecko), Sao Ludgero (Brazílie), Maharastry (Indie) anebo Santiaga (Chile).

Děkuji všem členkám týmu za skvělou reprezentaci Gynmnázia, města Šumperk a ČR. Zároveň věřím, že za rok zvítězíme v republikovém finále Středoškolského poháru v atletice a postoupíme na další mistrovství světa, jež bude hostit chorvatský Split.

Tomáš Vykydal

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *