Šachový kroužek, Slideshow

VRCHOLem

letošního Přeboru družstev škol v ŠACHU bylo Mistrovství ČR ve Zlíně 21.-22.6.2016. V přepychovém kongresovém centru (od architektky Evy J. = viz plakát, partnerky známého „konstruktéra chobotnice“ Jana K.) hrály současně všechny 3 kategorie = ZŠ 1, ZŠ 2 a SŠ. Naše vyhlídky byly skromné, bez Jakuba Vaculíka (se kterým jsme vyhráli v lednu krajské kolo) jsme byli nasazení jako č.26 z 28 zúčastněných středních škol. Většinu turnaje jsme odehráli „daleko od pódia“.  Na druhé straně jsme se vyhnuli těm nejsilnějším soupeřům a všichni 4 naši hráči měli šanci docela slušně zabodovat.

IMG_2415

Nakonec z toho bylo 14,5 bodu a „obhájené“ 26. místo. (uhrát v posledním kole o 1,5 bodu více, byli bychom 23.) Zvítězilo G Plzeň před SPŠS Vsetín a G Uherské Hradiště, všechna 3 družstva uhrála 23,5 bodu! Druhý zástupce Olomouckého kraje, RG a ZŠ Prostějov, se z nasazeného 19. místa vyhoupl až na 13., nebýt nepříznivého losu v posledních dvou kolech, měl šanci být i v první desítce.

Snaha pořadatelů o gigaturnaj má pro střední školy jednu velkou komplikaci, v červnu už nejsou žáky školy „čtvrťáci“, což jsou právě opory družstev. Bez nich ztrácí finálový turnaj na kvalitě. Ale nejde jen o letošní absolventy. Také třeťáci a druháci museli vynechat STK nebo odborné exkurze, na základkách zase třídní výlety. A ne nepodstatný faktor: v době turnaje se na všech školách uzavíraly známky , což zkomplikovalo situaci jak žákům, tak i vyučujícím(ať už byli doprovodem družstva nebo zůstali ve škole). Bohužel tyto školní náležitosti organizátoři turnaje nebrali v úvahu. Že by finanční zájmy i tady „vyhrály“? Škoda.
Naše výkony:
1.šachovnice: Tonda Hartinger; 1.C ; 3,5 / 9 bodů.         2.š.:  Ondra Motlíček; G 7 ; 2,5 / 9.
3.š.:     Lukáš Doležel; G 7 ; 4 / 9                                        4.š.:     Tonda Štrpka; G 5 ; 4,5 / 9.
 IMG_2393

IMG_2398

IMG_2388

Zleva: Tonda H., Ondra M., Lukáš D. a Tonda Š.

Všem hráčům patří poděkování za bojovnost a (ředitelská) pochvala za vzornou reprezentaci.   (JVo)

P.S. : obvyklý kvíz na závěr reportáže:

  1. umíš doplnit příjmení architektů z úvodu článku?
  2. jaký název má obrovský areál baťovského obuvnického podniku?(nápověda =  _ _ i _  .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *