Aktivity - Fyzika, Fotogalerie, Slideshow

Týdenní fyzikální exkurze

(očima studentů 2.A, 2.B, 2.C a G.6)

1. den

Za deště odjíždíme do Mohelnice na naši první prohlídku závodu na výrobu světlometů Hella. Po úvodní prezentaci firmy se dělíme na dvě skupiny a odcházíme do výrobních hal, kde nás průvodci seznamují s celým postupem výroby. Následuje přesun do Ostravy. Po obědě nás už čekají na Katedře fyziky Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Přes poměrně skromné vybavení nám doc. Libor Koníček a RNDr. Libuše Švecová předvedli spoustu zajímavých pokusů i s odborným výkladem. Mezitím jsme po jednom byli testováni na počítači bezkontaktní technologií Eye Tracking – jsme zvědaví na výsledky, které slíbili, že nám zašlou. Na závěr jsme si vyslechli poutavou přednášku o EM vlnění doplněnou názornými pokusy. K večeru odjíždíme do Frenštátu pod Radhoštěm ubytovat se v místním autokempu.

2. den

Brzy ráno vyrážíme do Dětmarovic, abychom si prohlédli tepelnou elektrárnu. S helmami na hlavě procházíme obrovským areálem s kouřícími komíny a chladícími věžemi. Nakoukli jsme snad všude – na skládku černého uhlí, do zásobárny cementu, k drtičkám uhlí, ke kotlům, do strojovny, do velína.
Odpoledne jsme dostali příležitost poznat život v dolech, s obrovským hlukem strojů, úzkými prostory a tmou, chyběl snad už jen uhelný prach a vysoká teplota. To vše v bývalé výcvikové štole báňských záchranářů dolu Paskov ve Staříči. Prováděli nás bývalí horníci, takže jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí z hornické práce (např. proč v dolech nepracují ženy a není to kvůli fyzické náročnosti). Po návratu na zemský povrch následovala chvilka odpočinku v kempu a pak jsme pokračovali do nebeských výšin. Na hvězdárně ve Valašském Meziříčí jsme si nejprve vyslechli přednášku o meteorologii. Pak nám ukázali vybavení meteorologické stanice. A protože již zapadlo Slunce, zahájili jsme pozorování oblohy. A bylo se na co dívat! Postupně jsme viděli Saturn s prstenci i pěti měsíci, Jupiter s měsíci, různé hvězdy, otevřenou hvězdokupu, galaxie, planetární mlhovinu a k půlnoci vyšel Měsíc. Naprostá mňamka!!!

3. den

Díky pozdnímu návratu z hvězdárny jsme si mohli přispat. Zbytek dopoledne trávíme ve Vítkovicích ve Světě techniky. Začínáme v oddělení fyzikálních pokusů. Pak se pohodlně usazujeme v 3D kině, abychom shlédli hraný dokument ze života hlodavců. Hned se přesunujeme do dalšího sálu na vědeckou show dvou animátorů na téma Oheň. Pak dostáváme rozchod, abychom si individuálně prohlédli další expozice. Po obědové pauze odjíždíme do Nošovic na prohlídku korejské automobilky Hyundai. Vláčkem projíždíme výrobními halami, které nás šokují množstvím strojů a robotů, čistotou a také hustotou orchidejí na metr čtvereční.

4. den

Opět brzo vstáváme, abychom stihli prohlídku Vítkovických železáren. Ve společnosti Gearworks nám ukázali výrobu převodovek do obrovských jeřábů, lisů a lodí. Výrobu bezešvých celokovových tlakových plynových lahví jsme následně mohli vidět ve společnosti Cylinders. Odpolední až nesnesitelné horko silně ovlivňuje naši návštěvu Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB v Porubě, kde probíhá den otevřených dveří s názvem Art&Science. Přestože je toho hodně k vidění (kromě klasické prezentace vybavení a studijních oborů fakulty zde vystupují kapely, módní přehlídku moderuje Ruda z Ostravy, konají se workshopy, všude stánky s občerstvením, …), všichni spíše posedáváme někde ve stínu. Není se co divit, že naši vedoucí exkurze Měšťánek se Strnadem zaveleli k předčasnému ústupu a přesunujeme se do nedalekého planetária. Začínáme interaktivní prohlídkou Experimentátoria s průvodcem. Jednotlivé expozice jsou věnovány Zemi (zkoušíme vyvolat tsunami), Měsíci (na vozíčku simulujeme, jak vysoko bychom na něm vyskočili) a dalším částem vesmíru (můžeme si sáhnout na dvacetikilový meteorit). Hlavní pořad v samotném planetáriu zahrnuje nejprve podrobný výklad, co můžeme vidět na noční obloze se spoustou počítačových efektů, jako je změna souřadnic pozorovatele na Zemi, posun v čase, přibližování a oddalování, pohledy z jiné části vesmíru. Pak nám pouští film „Spanilá jízda sluneční soustavou“ a na závěr se komentovaně vydáváme na hranici pozorovatelného vesmíru.

5. den

Vyklízíme autokemp a přesunujeme se do Kopřivnice. V Tatře nám průvodce pouští několik prezentací firmy a pak se společně vydáváme na prohlídku závodu. Na první pohled nás zaujme zcela odlišný způsob výroby – nikde žádný robot, nízká mechanizace, bez upjatosti a vysokého tempa dělníci v poklidu ručně montují jednotlivé části motorů, podvozku, … až na konci haly stojí celý náklaďák, takže jsme si mohli všechno zblízka prohlédnout a osahat, dokonce prolézt kabinu opancéřovaného transportéru, nebo se posadit za volant právě dokončovaného auta. Využíváme také možnosti poobědvat v závodní jídelně. Na historii, co všechno vyráběla firma Tatra, se odcházíme podívat do Technického muzea. Jeho součástí je navíc expozice věnovaná manželům Zátopkovým.

Sice značně unavení, ale plní zážitků a nových zkušeností se spokojeně vracíme domů.

 

Poznámka k fotogalerii: Bohužel byl v mnoha firmách, které jsme navštívili, přísný zákaz fotografování. Následující fotogalerie tedy zahrnuje jen volně přístupné prostory, ostatní zůstane v naší paměti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *